Pamestā augstceltne pilsētas centrā Mostarā

Sveicināti. Ja kādreiz ir gadījies būt Mostarā, Bosnija un Hercegovinā. Noteikti būsiet pamanījuši pamesto augstceltni pilsētas centrā. Tās vēsture ir ļoti interesanta. 1970. gados sociālistu arhitektūrai vajadzēja atjaunināt pilsētu.

Ārpus Mostaras vecpilsētas uzbūvēja bankas ēku. To projektēja viens no prominentākajiem valsts arhitektiem Dragans Bijedičs, dzimis 1949. gadā. Starp ielām vajadzēja uzcelt 10 000 kvadrātmetru lielu ēku. Tam vajadzēja būt Hercegovinas finanšu centram. Te būtu bankas administrācijas galvenā mītne. Dragana tēvs Džemals cīnijās pret vācu okupāciju kopā ar Tito. Pēc kara viņš iesaistījās politikā un kļuva par ministru prezidentu. Dienvidslāvija sastāvēja no sešām republikām. Bosniju un Hercegovinu uzskatīja par multietnisku sabiedrību. 1971. gadā populāciju veidoja 40 procenti bosniešu musulmaņi, 37 procenti – pareizticīgie serbi, 22 procenti – katoļticīgie horvāti. Līdz ar to Bosnija bija kā miniatūra Dienvidslāvija.

Mostaras populāciju veidoja bosnieši (50%) un horvāti (50%). Pilsēta bija miermīlīgas līdzāspastāvēšanas paraugs. Dienvidslāvija saskarās ar augošām ekonomiskām problēmām. Tas atspoguļojās bankas augstceltnes plānošanā.

Pirmās naftas krīzes laikā uzkāpa naftas cena. Ēku logiem izmantoja stikla paketes, lai taupītu enerģiju. Vasarā nevajadzēja gaisa kondicionēšanu. Ārējās rūtis atstaroja saules gaismu, bet ziemā to absorbēja. Bankai vajadzēja būt iespaidīgam pirmajam stāvām. Otrajā stāvā – tehniskajām telpām, pārējos sešos – birojiem.
Ēka ar raupju betona fasādi jeb ,,beton brut” franču valodā. Tādēļ šo stilu par brutālismu. Brutālisms arhitektūrā ir modernisma izpausme. Tas bija tipisks Dienvidslāvijā 50. un 60. gados.

Sākot ar 50. gadiem, sociālistiskā Dienvidslāvija atšķēlās no sociālisma un staļinisma kultūras koncepcijas un pilnībā pievērsās modernismam.
Tehnoloģijas betona blokos arī bija modernas. 1991. gadā kabeļi bija uzstādīti, un ēka bija pabeigta. Bet tad izcēlās karš, un viss apstājās. Tas tā arī nemainījās. Diemžēl.

Šī ir Mostaras augstākā būve. No tās redzams skats uz pilsētas centru un apkārtējiem kalniem. Tieši 360 grādu skats padarīja Dragana būvi par šausmu vietu. Pilsoņu kara laikā horvātu snaiperi šāva uz bosniešu civiliedzīvotājiem. Kopš tā laika Dragans centies pabeigt šo ēku. Viņš vairs nav projektējis šāda mēroga būvi.